Cijena ALU stolarije

blog cijena alu

Određivanje cijene aluminijske stolarije nije jednostavno i ovisi o puno faktora, a ujedno je jedna od najvažnijih stvari pri izboru prozora i vrata za vaš dom. Ovdje vam želimo opisati koji elementi i kako utječu na cijenu aluminijskih prozora i vrata. Kako biste dobili što precizniju cijenu za vašu narudžbu molimo vas da koristite neku od formi za narudžbu ili nas kontaktirajte.

 

O čemu ovise cijene aluminijske stolarije?

 

Profili

 

Na cijenu utječe ugradbena dubina, broj komora i vrsta termičkih svojstva, odnosno radi li se o profile sa prekinutim termičkim mostom ili o profile bez prekinutog termičkog mosta.

Elementi aluminijske stolarije dostupni su u svim uobičajenim dimenzijama, dok kod iznimno velikih elemenata na raspolaganju stoji širok izbor mogućnosti dodatnog unutarnjeg i vanjskog učvršćivanja.

 

Staklo

 

U aluminijske prozore standardno se ugrađuje IZO staklo 24mm, sastava 4-16-4. U novije vrijeme, sa porastom svijesti i potrebe za štednjom energije, sve češće su zastupljena troslojna stakla debljine 36mm, sastava 4-12-4-12-4 u profilima ugradbene dubine 70mm, ali i stakla 44 mm, sastava 4-16-4-16-4. Pored povećanja debljine IZO stakla, broja slojeva stakla, toplinsku izolaciju možemo poboljšati staklima sa niskoemisionim premazom (low-e), vanadijevog dioksida i neutralnim plinom argonom u međuprostoru između stakala.
Osim toga, moguća je i primjena višeslojnih stakala (lamistal – triplex), gdje su dva stakla slijepljena u jedno sa prozirnom PVB (polivinil butiral) folijom između. Takva stakla povećavaju sigurnost, jer se pri lomu ne rasipaju, nego ostaju slijepljena na foliji. Također, ova stakla povećavaju zvučnu izolaciju za 2-3 dB.
Osim toplinske i zvučne izolacije, stakla pružaju i zaštitu od Uv zračenja. Želimo li povećati tu zaštitu, na raspolaganju stoje brojna zatamnjena i reflektirajuća stakla.

 

Okovi

 

Okovi omogućavaju otvaranje i zatvaranje, te se prema načinu rada razlikuju zaokretni, otklopni, otklopno-zaokretni, klizni, otklopno-klizni, podizno-klizni, harmo itd. Okovi presudno utječu na pouzdano dugogodišnje funkcioniranje prozora, ali i na stupanj sigurnosti, odnosno zaštite od provale. U tom smislu razlikuju se obični okovi, okovi s osnovnom sigurnosti, okovi protuprovalne klase 1 (WK 1), klase 2 (WK 2) i klase 3 (WK 3).
(Od nedavno u uporabi je nova klasifikacija od RC1 N pa do RC 3)

Na sigurnost utječe broj i oblik zapornih elemenata na okovu, a sam stupanj sigurnosti određen je vremenom i alatom potrebnim za provalu. Pored toga, kvaliteta okova obilježena je i njegovom otpornošću prema koroziji, što je posebno važno u blizini morske obale, industrijskih postrojenja, farmi i sl.

 

Boja profila

 

Boja profila također utječe na cijenu prozora, ali i na rok isporuke. Osim standardnih boja aluminijske stolarije, razlikujemo i nestandardne boje (iz palete RAL karte), Tiger Drylack boje, kao i drvo dekori folije. Dok su standardni profili dostupni uvijek i uz razmjerno povoljnu cijenu, kod profila u boji, tj. profila s raznim drvenim dekorima (zlatni hrast, mahagonij, orah, tamni hrast…) kao i Tiger Drylack boja sa strukturama treba računati s nešto višom cijenom i dužim rokom isporuke.