Drvena stolarija

blog drvo

Drvo je tijekom dugog vremenskog perioda bilo standard za izradu stolarije. Ono je bilo upotrebljavano, kako za izradu prozorskih okvira tako i za izradu vrata. Posljednjih desetljeća javila se potreba za drugim vrstama stolarije kao što je stolarija od aluminija ili PVC-U-a, tako da je drvo bilo potisnuto u drugi plan na neko vrijeme. Ipak, posljednjih godina se u svijetu, ali i kod nas može primijetiti upadljiv trend povratka drvenoj stolariji.

Slika1

Drvena stolarija odličan je detalj i prije svega estetski element koji daje osjećaj topline, zbog čega se najčešće upotrebljava na stambenim objektima. Drvo je prirodan materijal i ako se na dobar način tretira i održava ono će nagraditi svoje vlasnike značajnom dugotrajnošću i izdržljivošću. Osim prirodne boje i teksture drva, stolariji će specifičan izgled dati i premazivanje različitim zaštitnim sredstvima ili bojenje u određenu boju, što je njihova velika prednost. Još jedan izuzetno važan razlog za korištenje drvene stolarije je činjenica da drvo prirodno posjeduje karakteristike izuzetno važne za elemente stolarije: ono je odličan termo i zvučno-izolacijski element.

 

S obzirom na to da je drvo prirodan materijal, ono ima sposobnost da „diše“ i na ovaj način stolarija od drveta ima važnu ulogu u održavanju optimalne vlažnosti zraka u objektu i čini boravak u prostoru ugodnijim. Još jedna odlična karakteristika drva je da kod njega nema formiranja hladnog mosta na elementu stolarije što znači da se na stolariji neće formirati kondenzat, neugodna pojava koja je često praćena stvaranjem plijesni koja značajno utječe na higijenu prostora i, posljedično, na zdravlje svih onih koji taj prostor koriste.

alu zimski

U vremenu i društvu u kojem živimo sve se više pažnje obraća na ekologiju i dobrobit čovjekove životne sredine. S toga se sve više koriste premazi koji ne štete u velikim količinama čovjeku i okolini u kojoj živi. Sve moderne proizvodnje u današnje vrijeme koriste lakove na vodenoj bazi. Vodeni lakovi pripadaju skupini suvremenih lakova, koji se mogu razrijediti vodom. U usporedbi s drugim lakovima imaju neke posebne osobine i zahtijevaju posebnu tehniku rada. Njihova glavna značajka je ta, da je hlapljivi sastojak prije svega voda, pa upravo zato vodene lakove ubrajamo u skupinu ekološki vrlo prihvatljivih zaštitnih sredstava. I to mu daje prednost nad lakovima koji u sebi sadrže uljanu ili nitro bazu.

 

Slika29

Kvaliteta drvene stolarije uveliko ovisi i o okovima koji se koriste.  Govorimo o jednom bitnom detalju prozora i vrata koji treba osigurati optimalno brtvljenje, otvaranje i zatvaranje, provjetravanje te, naravno, sigurnost. Okov je mehanizam koji otvara prozor i mora izdržati što veći broj otvaranja. Dakle, osim protuprovalne zaštite, karakteristike okova trebale bi biti vrhunska kvaliteta, štedljivost energije, atraktivan dizajn te fleksibilnost i laka prilagodljivost.  Kod prozora i vrata s kvalitetnim okovima ne morate brinuti da će se rasklimati ili čak potpuno izgubiti svoju funkcionalnost. U Iveti koristimo GU okove, iznimne kvalitete i dizajna. GU okovi su poznati po sigurnosti , dugotrajnosti i otpornosti na koroziju zbog čega su sastavni dio PVC, ALU i drvene stolarije. GU okov ispunjava najviše zahtjeve po pitanju dizajna, komfora rukovanja i jedno­s­tavne mon­taže.

Slika3

Drveni prozori i vrata su klasika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Galerija