Iveta ekološki aspekti stolarije

blog ekoloski aspekti

PVC prozori koji čuvaju okoliš

Ako se u današnje vrijeme odlučite na zamjenu stolarije, velike su šanse da ćete staru zamijeniti novom PVC stolarijom.

 

Zašto baš PVC stolarija?

 

PVC je najviše korišten materijal za proizvodnju stambenih prozora. U razvijenim zemljama, kao što je to Velika Britanija, udio PVC-a na tržištu veći je od 80%.

 

PVC stolarija ima mnoge pozitivne karakteristike: vrlo je dugotrajna, otporna je na različite vremenske uvjete te ima odlična zvučna i izolacijska svojstva. Ekološki je proizvod koji pridonosi očuvanju prirode, štedi energiju, a time i Vaš novac.

 

Kada se priča o energetskoj efikasnosti prozora, PVC prozori definitivno zauzimaju prvo mjesto. Okvir prozora (profil) igra vrlo važnu ulogu u energetskoj i troškovno efikasnoj termalnoj izolaciji. U usporedbi s aluminijskim ili drvenim profilima, PVC profili su najefikasniji – imaju bolja izolacijska svojstva, a samim time mogu reducirati energetske i troškove grijanja.

 

Što je PVC i kako nastaje?

 

PVC je kratica koja označava kemijski spoj polivinil klorid, moderan sintetički materijal. Ova jednostavna plastika sastoji se od 57% obične soli i 40% etilena, koji je odvojen od goriva u procesu rafiniranja. Ostali dodaci uključuju stabilizatore i boje.

Etilen se, osim u nafti, prirodno nalazi i u biljkama – što je i dovelo do razvoja obnovljivih izvora energije kroz bio goriva.

 

PVC je termoplastičan materijal, što znači da može biti rastopljen više puta. Takvi materijali zagrijavanjem na određenu temperaturu prelaze u talinu, a hlađenjem prelaze u čvrstu formu. Kada je to potrebno, tvrdi PVC može biti pojačan metalom.

 

Pri proizvodnji PVC-a, kao i pri proizvodnji finalnog proizvoda, troši se vrlo malo energije.

PVC je materijal koji je od svih termoplastika najmanje ovisan o nafti i nije štetan kao što to većina misli.

 

Ekološki proizvod koji se može 100% reciklirati

 

40% svih svjetskih rezervi nafte i plina koristi se za grijanje i opskrbu energijom. Samo 4% se koristi za proizvodnju plastike, od čega se samo 1% koristi za proizvodnju PVC-a.

Osim što se u potpunosti može reciklirati, trajnost i niske razine zagađenja tijekom proizvodnje PVC profila pomažu proizvesti odličnu eko-ravnotežu i doprinjeti zaštiti okoliša. Ne postoji alternativni materijal koji ima sve pozitivne karakteristike PVC-a, a sveukupno je manje štetan za okoliš.

 

Većina naftnih derivata odmah se spaljuje i koristi za stvaranje energije. Nasuprot tome, PVC stvara ogroman asortiman proizvoda koji traju desetljećima, nakon čega se mogu u potpunosti reciklirati. PVC prozori traju duže od drvenih i troše znatno manje energije tijekom proizvodnog procesa, te osiguravaju velike uštede energije kod grijanja i hlađenja prostorija.

 

Izdržljiv PVC se može reciklirati i do 10 puta. Duž cijele Europe nastaju tvornice koje kao osnovni repromaterijal koriste reciklirani PVC ili njegovu mješavinu. Takav materijal je lakši, pa se pri njegovom transportu potroši manje goriva i stvori se manje za okoliš štetnih plinova.

 

Iveta otpadni PVC materijal odvozi u Behringen. Tamo se nalazi najmodernija i najveća tvrtka na svijetu za recikliranje PVC proizvoda: Veka Umwelttechnik, osnovana 1993. godine. Reciklirajući stare PVC prozore i vrata godišnje proizvede 50,000 tona čistih plastičnih granula koje se vraćaju u proizvodni proces. One se koriste za proizvodnju elemenata od plastike kao što su npr. potprozorske letvice, cijevi za kanalizaciju i ostali plastični potrošni materijal.

 

PVC proizvodi imaju vrhunska izolacijska svojstva čime umanjuju toplinske gubitke, smanjuju potrošnju energije i utjecaj na okoliš. Dugotrajnost, čvrstoća i otpornost na razne klimatske uvijete produljuje životni vijek prozora i vrata. Počevši od dana kada ih ugradite u vaš dom Iveta PVC prozori čuvati će Vašu dragocjenu energiju, smanjiti emisiju i proizvodnju štetnih plinova i štedjeti Vaš novac.