Kada je vrijeme za zamjenu stolarije?

blog zamjena stolarije

Prozori i vrata obično su dio našeg doma koji dolazi ‘u paketu’ s kupnjom ili nasljedstvom kuće/stana. Ipak, i prozori i vrata imaju svoj rok trajanja. Naravno, nećete imati potrebu mijenjati stolariju svake 3 godine, ali postoji nekoliko signala koje nam stari prozori i vrata šalju kada više nisu u ‘top formi’:

 

1. OSJEĆATE PROPUH

 

Ako u vaš dom ulazi hladan zrak zimi ili topli zrak ljeti, vrijeme je da nešto poduzmete. Iako možda vaši stari prozori i vrata imaju onaj posebni rustikalni ‘štih’, jeste li spremni zbog toga žrtvovati vašu komociju, a na kraju i cijenu grijanja?

Možda se sad ne čini tako, ali i mali propuh dugoročno može imati veliki utjecaj na visinu vaših računa za grijanje ili hlađenje. Iako ovaj problem kratkoročno možete riješiti zapunjavanjem praznina između okvira prozora i zidova, dugoročno bi ipak trebali uzeti u obzir i opciju zamjene kompletne stolarije novom, tehnološki naprednijom PVC ili ALU stolarijom.

 

2. BOJA SE POČELA LJUŠTITI I OTPADATI

 

Prozor se najprije počne trošiti u donjem dijelu okvira. Ako se s vaših starih prozora ili vrata guli boja, a drvo je počelo pucati, riskirate da u njih uđe vlaga i da drvo počne trunuti.

Ovom problemu kratkoročno možete doskočiti nanošenjem novog zaštitnog sloja boje i laka.

Ipak, postoji i drugo rješenje, koje ne zahtijeva velike akcije održavanja prozora i vrata svakih nekoliko godina – zamjena stare stolarije novim PVC ili ALU prozorima i vratima. PVC i ALU stolarija zahtjeva minimalan trud oko održavanja, a energetski je neusporedivo učinkovitija od vaših starih prozora i vrata.

 

3. TEŠKO SE OTVARAJU, ZATVARAJU I ZAKLJUČAVAJU

 

Prozori koji se teško otvaraju i zatvaraju potencijani su rizik u Vašem kućanstvu, pogotovo u izvanrednim slučajevima, kao što su elementarne nepogode (požar, poplava…). Osim toga, ako ne možete zaključati prozore, riskirate i ulazak nepozvanih gostiju u vaš dom.

Prozori i vrata trebali bi se otvarati, zatvarati i zaključavati s lakoćom. Ako to kod vas nije slučaj, razmislite o zamjeni stolarije novom, i kontaktirajte nas. Rado ćemo Vas posavjetovati i zajedno naći najbolji izbor novih i sigurnih PVC ili ALU prozora za Vaš dom.