Kako energetski efikasno rashladiti Vaš dom?

blog rashladiti dom

Najviše dnevne temperature poslijednjih dana nerijetko su prelazile 35 stupnjeva celzijusa. Jedino o čemu se razmišlja pri takvim temperaturama jest kako rashladiti sebe i prostor u kojem boravimo. Donosimo vam neke preporuke kako to učiniti i to na efikasan način uz minimalne utroške energije

 

1. Klima uređaj

 

Najlakši način da se rashladite ljeti u zatvorenom prostoru jest uz pomoć rashladnih klima uređaja. Kod upotrebe klima uređaja nekoliko je stvari na koje treba obratiti pažnju. Ukoliko imate stari rashladni uređaj, razmislite o kupnji nove, energetski efikasnije vanjske jedinice.

 

Većina istraživanja je pokazala da su u većini slučajeva vanjske jedinice prevelike snage za prostor koji rashlađuju. Vodite računa o tome kod izbora novog uređaja.

 

Također bi bilo dobro da i vanjska i unutarnja rashladna jedinica budu smještene u hladu. Bez direktnog udara sunčevih zraka efikasnost klima uređaja se povećava od 5 do 10%. Redovito održavajte i servisirajte vaše uređaje. Izbjegavajte rashlađivanje prostorija koje ne koristite.

 

2. Zatvorite prozore i vrata

 

Za vrijeme visokih temperatura potrebno je zatvoriti sve prozore i vrata kako bismo spriječili ulazak toplog zraka izvana. Također treba spriječiti i ulazak sunčeve svijetlosti kroz zatvorene prozore i vrata.

 

Isto se odnosi i na otvor dimnjaka. Ako imate kamin u kući, jedno od mjesta na kojem može doći do ulaska toplog zraka izvana jest kroz dimnjak. Navečer, kada temperatura padne ispod 26 ili 27 stupnjeva, valja sve otvoriti i osigurati cirkulaciju zraka kroz vaš dom kako bi ušao svjež zrak.

 

3. Energetski efikasni PVC i aluminijski prozori i vrata

 

Prozori i vrata su najosjetljiviji izolacijski dijelovi svakog objekta. Tako je izrazito važno pažljivo odabrati idealan proizvod. PVC i aluminijska stolarija ima visoku energetsku efikasnost. Godišnje više od 80% potrošnje energije otpada na grijanje i hlađenje. Uzevši u obzir konstantno povećanje cijena energenata i električne energije takva su investicija koja će se već kratkoročno isplatiti.

 

Važan izolacijski element su i stakla. Low-e prozorska stakla smanjuju energetske gubitke za 70% u odnosu na obična stakla. Dodatno se prostor između stakala može ispuniti s argonom ili kriptonom što još više povećava zaštitu.

 

Također je važno i kako je izvedena ugradnja prozora i vrata, kako ne bi bilo manjkavosti koje će kasnije uzrokovati gubitke energije i neefikasnost.

 

4. Zatvorite grilje i spustite rolete

 

Ako na prozorima nemate grilje ili rolete, razmislite o postavljanju novih. Vanjskom zaštitom možete smanjiti zagrijavanje prostora do 80%. Investicija u rolete i grilje će vam se isplatiti i u zimskim uvjetima jer će tada spriječavati dolazak hladnog zraka i gubitak topline.

 

Jedan od manje efikasnih ali i jeftinijih načina je postavljanje tende iznad prozora na južnoj i zapadnoj strani gdje krov ili vanjski objekti ne rade sjenu. U nuždi će pomoći i običan suncobran.