Prozori “uvale” – idealni za velike količine prirodnog svjetla

Blog Prozori uvale

Ako ste u fazi projektiranja/adaptacije kuće ili stana vjerojatno, osim o rasporedu prostorija, razmišljate i o veličini i poziciji prozora. Što veće prozore imamo, to više prirodnog svijetla ulazi u naš dom.

 

Velike prozore treba znati ukomponirati s ostatkom životnog prostora. Često su smješteni u polukružne izbočine unutar blagovaonica ili dnevnog boravka.

 

Prozori projektirani u kružnom obliku, nalik na uvalu, vizualno su vrlo su privlačni, ali i praktični. Zbog svoje veličine, izvrstan su izvor konstantne sunčeve svjetlosti. Međutim, kada se odlučujete za ovakvu vrstu gradnje, potrebno je unaprijed dobro osmisliti cjelokupan izgled interijera u koji se trebaju uklopiti, kako bi na najbolji način iskoristili životni prostor.

 

Povijest prozora “uvale”

 

Ovakva vrste arhitekture datira još iz srednjeg vijeka. U to vrijeme, izbočine su služile kao kapelice ili oltari. Viktorijanski stil iz Velike Britanije, 80.-tih godina prošlog stoljeća je utjecao na izgled velikog broja zgrada u Americi, pogotovo u San Franciscu. Velika je vjerojatnost da kada pomislite na ovakav prozor, vizualizirate kuće na obali, s velikim prozorima okrenutima prema moru.

 

 

beach style living room

Photo by Kotzen Interiors, LLP – More beach style living room ideas