PVC prozori – učinkoviti saveznici pri zadržavanju topline u Vašem domu

blog zadrzavanje topline

Temperature su u svim dijelovima Lijepe Naše u padu zadnjih dana, pa nije ni čudno da je sve što želimo nakon napornog dana, doći u svoj topli dom. A da bi naš dom bio (i ostao) topao, moramo ga dobro zagrijati. Osim radijatora, peći, grijalica i ostalih načina zagrijavanja prostora, bitna nam je i izolacija, kako sva ta proizvedena energija i toplina ne bi završila vani, a mi ostali “smrznuti”.

U zadržavanju topline u prostoru vam znatno može pomoći PVC stolarija, koja ima izuzetna izolacijska svojstva. Ta svojstva preko zime možete još dodatno pojačati, uz nekoliko “trikova”.

 

Zimski položaj PVC prozora

Ovih dana puno se piše o zimskom i ljetnom položaju prozora. Međutim, o čemu se točno radi?

Istina je da zapravo ne postoji ljetni i zimski položaj prozora, već postoji redovito održavanje prozora.
Različiti proizvođači sistema profila imaju i različite debljine brtvi sa drugačijim postotkom plastike u materijalu za brtvu. Brtve sa većim udiom plastike su tvrđe, što dovodi do slabijeg brtvljenja. Proizvođači često stavljaju više PVC udjela u brtve, jer ih je na taj način lakše proizvesti. S tvrđim brtvama se pojavljuju i problemi brtvljenja, zbog čega se češće mora podešavati odnos krila i štoka prozora.

 

Potrebno je naglasiti kako je PVC materijal koji se na temperaturama između -50 i +50 stupnjeva celzijevih rasteže do 1/1000mm. PVC profili u bojama, u istom rasponu temperatura, rastežu se i do 4/1000 mm. Konkretno, na niskim temperaturama PVC se skuplja.

 

Iveta u svojoj proizvodnji koristi profile tvrtke VEKA čije brtve imaju veći udio gume u brtvama tako da one ostaju meke i na niskim temperaturama.

 

Zaključujemo kako PVC prozori nemaju zimski i ljetni položaj već se radi o zatezanju ili otpuštanju pritiska brtve i podešavanja odnosa krila i štoka prozora.