Na što obratiti pažnju pri kupnji garažnih vrata?

blog garazna vrata e1601634325576

Razmišljate o kupnji garažnih vrata? Bilo da kupujete po prvi put nova garažna vrata ili ste se odlučili za obnovu starih, morati ćete odlučiti na koji način želite da se vaša garažna vrata otvaraju.Postoji nekoliko vrsti otvaranja garažnih vrata: na kip, sa bočnim otvaranjem, roll-on ili stropna.

 

Bočna garažna vrata

 

garažna vrata bocna

Bočna garažna vrata nude vam brzi i siguran ulazak u garažu. Jedna su od dugovječnijih vrata, jer ne sadrže opruge i sajle. Sama vrata sastoje se od više posloženih panela iste debljine i širine. Paneli su spojeni pomoću pantova te se kližu po vodilicama pomoću kotača. Vrsta otvaranja ovakvih vrata identična je kao i kod ostalih – ručno ili na motor.

Stropna garažna vrata

 

garažna vrata stropna

Stropna garažna vrata otvaraju se okomito i zaustavljaju tik uz strop. Ova vrsta otvaranja vrlo je zastupljena i popularna jer ne zauzima dodatni prostor unutar same garaže. Međutim, treba imati na umu kako ćete morati ostaviti dio stropa slobodnim. Stropna garažna vrata jadnostavna i laka su za održavanje. Ako su stropna vrata vaš izbor, preporučamo vam da razmislite o vrsti motora i njegovoj snagi. Koliko često ćete otvarati i zatvarati vrata? Jesu li to vrata za vikendicu i povremenu upotrebu, ili za vašu garažu, koju koristite i po više puta dnevno? Ovisno o količini upotrebe vrata, odaberite i vrstu motora. Cijene motora variraju od par stotina do par tisuća kuna. Jači motor značit će i brže podizanje samih vrata po vodilicama uz strop.